Släktforskningen tog med mig på en hisnande resa i jakten efter mina anor. När jag väl hade lärt mig ladda hem program som var till min hjälp var det bara att sätta igång.
Visste inte så mycket innan var min pappas o mammas släkt kom ifrån men tack och lov hade jag mamma som jag kunde fråga. Hon var visserligen ganska motsträvig till en början "varför ska du rota i gammalt" men efter hand blev även hon lite intresserad.
Min bror o syster kom också ihåg en del en del eftersom dom är äldre än mig.

Detta har varit en otrolig resa både spännande
och rolig. När man sitter där och letar i kyrkböckerna så helt plötsligt hittar man en person som just jag är släkt med.
Det är många år bak i tiden som jag har hittat släkt.
Den känslan som infinner sig då är svår att sätta ord på men jag blir glad och ändå mer nyfiken. Tänk att sedan kunna följa några av dom. Hur dom levde med arbete, bostad och familj, ja mycket av deras historia. Det slog mig efter ett tag, att det var ju också min

Nårungabygden- Svältorna i Alingsås


Nårungabygden- Svältorna
Tillhörde i gamla tider Alingsås men tror att det idag hör till Vårgårda.

 

Ute på svältorna var på 1600-1700 talet stora skogar med Ek. Det tillhörde inte bönderna utan kronan. De avverkade skogarna "kalhögg" och bönderna var skyldiga att utan ersättning frakta ut timret. Landshövdingen i Älvsborgs län hade klagat på detta"Alla hava hittills sökt öda skogen men ingen har låtit sig vårda om dess planterande".
När skogen var borta ryckte ljungen fram. Gräset försvann och därmed också betet för böndernas djur. De försökte bränna bort ljungen men i och med detta förstördes också matjorden och den blev obrukbar.
Frukten av detta blev att fattigdomen var stor ute på Svältorna och bygden var illa beryktad. Det enda som blomstrade var Hembränningen. Nårungaborna söp, slogs och levde rövare.
Den frikyrkliga väckelsen som bröt fram i bygden omvände många och detta var i seklets mitt. Det var många av de omvända som blev utsatta för trakasserier och 1867 utvandrade en del familjer.
De bosatte sig i Minnesota USA och bildade en koloni som gavs namnet Norunga.